Vi ser fram emot att Ni besöker vår fritidsgård!

Hej!

Vad kul att du är nyfiken på fritidsgården som vi är så stolta över. Vår verksamhet riktar sig till dig ungdom från årkurs 7 upp till dess du fyller 18år.

Vision:
Vi arbetar efter Västerås Stads vision: Alltid bästa möjliga möte! Vi vill ha en fritidsgård där vi alla trivs och känner oss delaktiga. För att uppnå detta är vi ständigt nyfikna om era åsikter, förslag, tankar, er delaktighet, era erfarenheter mm. Vi utformar denna fritidsgård tillsammans. Ungdomar, personal, enhetschef, föräldrar, anhöriga m.fl. Om man skulle prata sporttermer skulle man säga: Ingen är större än laget! Vi är ett lag och vi ser verkligen fram emot Ert besök!

Våra lokaler:
Vi är en stor fritidsgård med fina utrymmen för att chilla och göra roliga aktiviteter. Vi har en replokal med olika instrument. Här kan du jamma enskilt men även ösa på med ditt band. Vi sammarbetar även med olika föreningar och aktörer inom musiken.I anslutning med replokalen har vi en studio. Här kan ni spela in er egen musik. Alltifrån rock till house musik. Vi har kunnig personal inom detta område.
Vi har även ett DJ-bås med tunga högtalare i en bra lokal med rätt ljus för att komma i stämning. Det finns hjälp att få för att komma igång med detta. Bara komma in på fritidgården så berättar vi mer.

Vi har ett pingisrum med tre pingisbord. Här finns även en stor spegelvägg ifall man vill träna dans, träna teater etc.
Vi har ett rum där det finns biljardbord, senaste playstationkonsolen som spelas på stor duk, möjlighet finns att se film på duken, bra musikanläggning, schyssta sittplatser.
Vi har ett rum där man kan spela Wii på stor duk med bra ljud och belysning. Här brukar vi även titta på film och ha discon.
Vi har ett ”lugnt” rum som vi kallar "Chillrummet". Här kan man chilla med bra sittplatser. Det finns även tv och musikanläggning i detta rum.
Vi har ett pysselrum där man kan skapa tillsammans med personal.
Vi har ett café där man kan köpa diverse tilltugg. Här kan man spela sällskapsspel, titta på tv eller film på stor duk, surfa på datorer eller göra roliga aktiviteter tillsammans. I anslutning till caféet finns ett litet rum med två playstation konsoler.

Allmänt:
Vi sammarbetar med föreningslivet och de brukar komma och bistå oss vid olika aktiviteter vid enstaka tillfällen.På lördagar brukar vi laga mat tillsammans som vi äter klockan 19.00. Maten är gratis men finns bara så länge den räcker och vi lagar maten tillsammans och gör ordning efteråt tillsammans. Så kom i tid ifall ni vill laga mat och äta med oss. Viktigt att veta är att det behövs ett medlemskap/gårdskort (gratis) på Önsta Fritidsgård för att äta med oss. Du får en ansökan av oss på fritidsgården. Där fyller du i kontaktuppgifter, allergier, om man får vara med på foto, åka i personalens bilar mm. Sedan ringer vi upp vårdnadshavare eller annan ansvarig för ungdomen och berättar att ungdomen vill besöka vår gård och vi passar på att beskriva vår verksamhet.

Resor:
För att få följa med på spontana utflykter och arrangemang behövs ett medlemskap/gårdskort (gratis) på Önsta Fritidsgård. (Du kan läsa om detta i ovanstående stycke)

Vi brukar ibland göra spontana utflykter som exempelvis bad, bowling, fiska, grilla, besöka andra fritidsgårdar, titta på lokala idrottsevenemang, pulkarace etc.

Vi besöker men även anordnar egna kommungemensamma arrangemang. Det kan vara alltifrån disco, skidåkning i Vedbobacken, fotbollsturneringar, konserter.

Vi åker kontinuerligt på större arrangemang och resor som konserter i Stockholm med världsartister, fotbollslandskamper (dam och herr), skidresor över dagen, kulturresor, nöjesparker, melodifestival, Idol mm

Grupper:
Vi brukar starta olika ”grupper” när tillfälle ges. Det kan exempelvis handla om att göra övningar tillsammans, diskutera olika ämnen och känslor, ta in föreläsare eller företrädare för en organisation.
Men grupper kan även handla om att utföra vissa uppgifter eller aktiviteter.

Inflytande:
Vi vill att ungdomen ska känna att de har inflytande över sin fritid hos oss och vara med att utforma vår fritidsgård. Detta försöker vi bl.a. uppnå genom det vardagliga samtalet, förslagslåda i caféet, Facebook, Instagram, Fripunkt.se, sms-panel, snabb återkoppling av såväl personal som av enhetschef, stormöten på fritidsgården, enkäter, utvärderingar etc.

Vi har även något som heter "Snabba Cash". Där kan ungdom/ungdomar ansöka om ett gemensamt kapital på 1500kr för en specifik aktivitet riktad för en grupp om minst 4 personer. Det kan vara allt från ett knattedisco till en grillkväll ute på torget. Meningen är att ungdomarna ska gå från idé till utförd aktivitet på egen hand för denna peng. Självklart finns personal tillgänglig för hjälp under resans gång. Information om hur detta går till får du av oss inne på fritidsgården.

Har Ni fler frågor om vår verksamhet så tveka inte att ställa de till oss.

Hjärtligt välkommen till Önsta Fritidsgård!

Kontaktuppgifter:

021 - 39 36 44

Enhetschef:

Charlotte Kvarnström

021 - 39 24 75 / charlotte.kvarnstrom@vasteras.se

Vi som arbetar här:

Jocke, Koyar, Anna, Peter, Zaneta

Förbättring och Klagomål